29.5.2011

Harmaan päivän paras laulu

Levyhyllynkuunteluprojektini on edennyt kirjaimeen R. Olen tänään tässä juuri siivotessani tuskaillut Radioheadin Kid A:n kimpussa. Omistan levyn, mutta kuuntelin sen tänään läpi ehkä noin kolmatta kertaa, ja suureksi osaksi tylsältähän se tuntui edelleen. Sitten kun vielä sopivasti päivä tuntuu muutenkin merkityksettömältä ja tyhjältä ja epämiellyttävältä, tulee mielenosoituspäissään ajatelleeksi, että tämänpä levyn vien nyt divariin heti ensi tilassa.

Suunnitelmaksi sekin olisi tietysti jäänyt. En ole koskaan vienyt mitään divariin. Olen vain vienyt sieltä jotain pois, mikä tietysti näkyy.

Muistan joskus vuosia sitten yrittäneeni pitää Kid A:sta, koska niin kovin moni mielestäni aika hyvää musiikkia kuunnellut ihminen siitä suuresti piti. Eihän siitä tietysti silloinkaan mitään tullut, mutta yksi sen levyn kappaleista sai silloin itkemään. Muistin asian tänään, kuuntelin kappaleen ja itkin uudestaan. Jotenkin se nyt sopi tähän nimenomaiseen päivään, harmaaseen ja ihan liian tylsään.


Lähtökohtaisesti tällainen unenomainen humina on tietysti tylsää. Mutta jos vain melodia ja soinnut ja jokin ovat oikeassa paikassa, tätä kyllä jaksaa vaikka kuinka (jaksanhan Sigur Rósiakin, mitä niikseen tulee). Edelleen olen tietysti se Bends- ja Pablo Honey -tyyppi, joka tykkää suorasta indierockista tai enemmänkin -popista eikä tykkää siitä, kun hyvät bändit hukkaavat itsensä. Mutta no. Radiohead ei minusta olisi hukannut, jos kaikki sittemmin tulleet laulunsa olisivat tuollaisia. Että niihin tuntisi jotain sellaista syvempää ja selittämätöntä yhteyttä.

4 kommenttia:

  1. Etkö pidä yhtään edes How to Disappear Completelystä? Saan sitä ihan joka kerralla kylmät väreet, mikä minulla varmaankin vastaa tuota itkemistäsi. Mutta niin, ehkä tässä on kyse siitä, etten juuri ymmärrä melodioista tai soinnuista, vaan pikemmin ns. soundeista, ja ne ovat aivan käsittämättömän kauniit tässä kyseisessä. Varsinkin se ulina (tai Yorke mukaan lukien "ulinat") siinä I'm not here / This isn't happening -kohdassa.

    VastaaPoista
  2. Jännä! Tästä onkin ollut erään toisen blogini kommenttikentässä puhetta runsaat viisi vuotta sitten, ja vieläpä juuri näiden kahden mainitun kappaleen - Motion Picture Soundtrackin ja How to Disappear Completelyn - johdattamana. Satuin muistamaan tämän mieltymyksesi, ja äsken vielä lisäkuuntelin laulun kertaalleen, ja voin sanoa hyvinkin ymmärtäväni, mikä siinä kiehtoo, mutta samalla on myönnettävä, etten oikein osannut saada siitä niin vakuuttunutta otetta vieläkään. Ehkä kyse on mauista, ja mauthan vaihtelevat. Melodia ja soinnut eivät tietenkään sinänsä ole mauille mikään peruste - jotkut niistä vain toimivat minun tapauksessani jostain syystä reaktioita aiheuttavammin kuin toiset.

    VastaaPoista
  3. Huomasinpa muuten semmoisen asian (en muista, huomasinko tämän myös runsaat viisi vuotta sitten), että Wikipedian mukaan Motion Picture Soundtrack on kirjoitettu jo ennen Creepiä. Liekö sillä mitään vaikutusta tässä.

    VastaaPoista
  4. Tämä oli uusi tieto! Selittää kyllä todella paljon, koska sävellyshän on ihan täyttä poppia, yksinkertaisempaa kuin OK Computerilla tai edes Bendsillä konsanaan. Soittelin ja lauleskelin tuota toissa päivänä kitarani kanssa ja mietiskelin, että tästäpä saisi ihan hyvän lainakappaleen myös omiin live-esiintymisiinsä. Aikamoista.

    VastaaPoista