29.4.2011

Musiikki-i'istä: 16 - Britanniaa, ei juuri muuta

Johanneksen musiikkiblokki puhuu itsestään kolmannessa persoonassa! Johanneksen blokin kirjoittaja nimittäin kaivelee arkistojaan ja aloittaa siten juttusarjan, jonka jatkumisesta ei tietenkään ole mitään takeita. Juttusarja kumminkin alkaa tästä nyt.

Kyse on siis siitä, että käyn läpi eri i'issäni kuuntelemiani musiikkeja. Aloitan 16-vuotisuudesta, koska silloin aloin kuunnella musiikkia, jota voin sanoa kuunnelleeni sillä lailla kuin musiikkia voi sanoa kuunnelleensa. Iän voi tiivistää vaikka siten, että 16-vuotiaalle minulle kaikki brittiläinen oli kova juttu.

Kun täytin 16, Manic Street Preachers oli maailmani kutakuinkin ainoa yhtye. Olin vastikään tutustunut yhteen toiseen suomalaiseen Manics-fanaatikkoon, ja sitten tehtiin kaksistaan lauluja ja soiteltiin - sekä niitä tekemiämme lauluja että covereita. Coverit olivat sellaisia kuin Yes, Faster, A Design For Life, If You Tolerate This Your Children Will Be Next, Australia, From Despair to Where ja Ain't Going Down ja Prologue to History ja oli niitä muitakin. Käsittelyssä oli oikeastaan Manicsin koko siihenastinen tuotanto. Joinain hetkinä katsottiin jotakin VHS-kasettia, jolla oli kaikkia Manics-videoita, livepätkiäkin jostain muinaiselta BBC:ltä.

Tuli syksy. Samainen ystävä, kutsuttakoon häntä tästä eteenpäin nimellä Yksi Toinen Suomalainen Manics-fanaatikko, tiesi kertoa, että Riihimäen Levy & Kasetti -levykaupassa olisi myynnissä Oasiksen (What's the Story) Morning Glory? -levy 40 markalla. 40 markalla! Sanoin, että osta se mulle, maksan kyllä nähdessämme. Ja Yksi Toinen Suomalainen Manics-fanaatikkohan osti. Ja minähän maksoin. Pyöräilin Järvenpään katuja ja teitä esimerkiksi kouluunmenemistarkoituksessa ja muissakin tarkoituksissa ja kannettava cd-soitin soitti muun muassa tuota alla olevaa laulua. Puiden lehdet olivat keltaisia, ilma kuulasta, aurinkokin kai paistoi.



Tuli joulu. Sain lahjaksi Blurin kokoelman. Siitäkin tykkäsin, vaikka aiemmin Blur oli ollut minulle ihan valloittamaton yhtye. Siellä oli esimerkiksi End of the Century ja The Universal, joista molemmat iskivät ja monet muutkin laulut iskivät. Sittemmin olen kuunnellut Bluria vähän enemmän, joskaan en vieläkään suunnattomasti.


Jossain välissä kehiin astui Placebo ja Placebon kaksi ekaa levyä. Ne molemmat ostin jostain ja ne molemmat olivat kivoja. Tykkäsin silti enemmän Without You I'm Nothingista. Niinä aikoina merkittäväksi kasvoi JJ72:n debyytti, kuten olen aiemminkin puinut. Kuuntelin myös Kula Shakerin kakkoslevyä Peasants, Pigs & Astronauts, ja erityisesti Shower Your Love -kappaleesta pidin. (Aloin kuunnella sitä, koska Yksi Toinen Suomalainen Manics-fanaatikko oli hehkuttanut sen kertosäettä, ja harvoinpa sellaista hehkutusta olin kumminkaan kuullut.)



Kevään koittaessa käsiin päätyi Sueden debyytti. Se liittyy päässäni toukokuiseen auringonpaisteeseen ja ristiriitaista kyllä jonkinlaiseen haikeuteen, mutta silloin nyt oli sellainen vaihe. Vähän kuuntelin jo Dog Man Star -levyäkin, mutta sen aika oli kunnolla vasta, kun olin 17. Debyytiltä miellyttävästi iski esimerkiksi The Drowners - loistava kertosäe siinä nimittäin.


Viimeisinä 16-vuotisina päivinäni ostin paikallisesta maalikaupasta spraymaalia yhdessä Yhden Toisen Suomalaisen Manics-fanaatikon kanssa. Menimme autotalliin ja otimme käsittelyyn pari valkoista t-paitaa, joista teipin ja jo mainitun spraymaalin kanssa sai näppärästi rakennettua Manics-fanituotteen iskevällä sloganilla. Provinssirock lähestyi. Mutta sen Provinssirockin aikaan olin jo vuoden vanhempi, joten siitä lisää myöhemmin jos joskus.

Muun muassa näitä levyjä kuuntelin 16-vuotiaana:
Blur - The Best Of
JJ72 - JJ72
Kula Shaker - Peasants, Pigs & Astronauts
Manic Street Preachers - Everything Must Go
Manic Street Preachers - Generation Terrorists
Manic Street Preachers - Gold Against the Soul
Manic Street Preachers - The Holy Bible
Manic Street Preachers - Know Your Enemy
Manic Street Preachers - This Is My Truth Tell Me Yours
Oasis - (What's the Story?) Morning Glory
Placebo - Placebo
Placebo - Without You I'm Nothing
R.E.M. - Reveal
Suede - Dog Man Star
Suede - Suede

4 kommenttia:

  1. Et kysynyt, mutta vastaanpa silti! Muun muassa näitä levyjä kuuntelin 16-vuotiaana (muistini ei tosin ole yhtä tarkka kuin sinun, joten virheen mahdollisuus ei ole pieni):
    Black Sabbath - Paranoid
    Jethro Tull - Living in the Past
    Kula Shaker - K
    Kula Shaker - Peasants, Pigs & Astronauts
    Alanis Morissette - Jagged Little Pill
    Led Zeppelin - II
    Led Zeppelin - Remasters
    Pink Floyd - Dark Side of the Moon
    Primus - Pork Soda
    Radiohead - OK Computer
    YUP - Outo elämä

    VastaaPoista
  2. Saa vastata kysymyksittäkin, oikeastaan se on peräti ihan suotavaa. Seuratkaa muutkin tätä esimerkkiä, minua nimittäin kiinnostaa kuulla!

    Onhan tuolla näemmä yksi levy, jota minäkin tosiaan 16-vuotiaana kuuntelin. Kula Shakerin debyyttiä kuuntelin myöhemmin, Black Sabbathin Paranoidia vielä vähän myöhemmin ja Radioheadin OK Computeria huomattavan paljon myöhemmin. Muut ovat jääneet kuulemati.

    VastaaPoista
  3. Olipa (enimmäkseen) hauskaa koota tällasta listaa! Cardigans oli melkein päässy unohtumaan - vääryys tuli korjattua. Jokunen lätty saatto unohtua ja jokunen lipsahtaa seventeenin puolelle. Noloimmat muistin tietenki ekana.

    Ehkä "kokeilevampi" lista kuin muilla viiteryhmäläisillä :)

    Hieno blogi! Toive pitäjälle: seuraavaa osaa kehiin!

    Kauko Röyhkä Sinä olet tähti
    Kaukö Röyhkä Akti
    Samuli Laiho Samuli Laiho
    CMX Discopolis
    CMX Aura
    CMX Rautakantele
    22 Pistepirkko Rumbly City Lala Land
    Nirvana Nevermind
    Nirvana In Utero
    Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magik
    Foo Fighters the Colour and the Shape
    The Cure Wish
    The Cure Disintegration
    Prince The Hits 1
    Prince Emancipation (tsiisus)
    David Bowie The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
    The Cardigans First Band on the Moon
    The Cardigans Life
    Bass'n Helen Valo (tsiisus!)
    Nick Cave The Boatman's Call
    Nick Cave Murder Ballads
    Alanis Morrisette Jagged Little Pill

    VastaaPoista
  4. Hyvin mielenkiintoista näitä on muistella, nimenomaan. Nolojakin levyjä mahtuu aina väistämättä joukkoon. Tuossa listassa näkyy olevan useampiakin levyjä, joita sittemmin olen kuunnellut, mutta vielä 16 vuoden iässä en ehtinyt.

    Kiitän kehusta ja lupaan, että seuraava osa tulee... ehkä pian, ehkä myöhemmin!

    VastaaPoista