22.11.2011

27-vuotiaan Elliott Smithin kadonnut laulu

Satuinpa tuossa (tai siis tässä) internetissä ollessani havaitsemaan, että Elliott Smithiltä on paljastunut kappale, jota on kuultu aiemmin 90-luvulla, muttei juurikaan sen jälkeen. Kappaleen nimi on Misery Let Me Down, ja se on tallentunut University of Marylandin opiskelijaradiokanavan jollekin nauhoitteelle, vaikkei kappale varsinaiseen lähetykseen asti päässytkään. Elliott soitti sen lämmittelyksi ennen varsinaista kymmenen kappaleen studiolivesettiään, kuten Washington Post ansiokkaasti kertoo.


Tämä kappale mitä todennäköisimmin on yksi useista, laulu, joka on jäänyt keskeneräiseksi ja tallentamatta, mutta joka silti oli tekijänsä pään sisällä olemassa. Koska jos on musiikintekijä, sellaisia lauluja väistämättä on olemassa. Sellaisia, jotka eivät ole riittävän hyviä julkaistavaksi, koska on olemassa myös parempia. Sellaisia, jotka silti voisi julkaista, ja ne kyllä menisivät ihan kivuttomasti läpi siitä huolimatta, että on olemassa parempia. Tai sellaisia, jotka nyt vain jäävät kesken muista selittämättömistä syistä. Misery Let Me Down päättyy tallenteella kesken, koska lopetusta ei ilmiselvästi ollut vielä tuossa vaiheessa olemassa - eikä ehkäpä vieläkään olisi.

Laulun kuunteleminen tuntui vähän kutkuttavalta ja hämmentävältä ja jännittävältä. Tallenteella Elliott Smith on nimittäin samanikäinen kuin minä, 27-vuotias, ja tallenteella Elliott Smith esittää keskeneräisen laulun, ja yhtäkkiä totesin, että hetkinen, minullakin on keskeneräisiä lauluja, jollaisen voisin esittää lämmittelymielessä ennen niitä jo olemassaolevia. Onhan tällainen ajatusten kulku vähän noloa ja lapsellista ehkä, mutta nolous ja lapsellisuus on osa elämää.

2 kommenttia:

  1. Loistava biisihän tämä on!!! Sopisi suoraan XO:lle kitarointinsa puolesta. Miksiköhän ihmeessä ei valmistunut. Kiitos Johannes jakamisesta. Oonko mä ainoa jonka mielestä tää biisi on Elliottin parhaiden joukossa? Ei mun mielestä mitään b-luokan kamaa.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, oikein hyvä laulu minustakin. Voisin silti kuvitella, että Elliottilla on aika montakin hyvää laulua, jotka vain ovat vähän unohtuneet muiden varjoon eivätkä ole löytäneet paikkaansa levyiltä. Tämä Misery Let Me Down on jotakuinkin sellainen XO-ajan ja Roman Candle -ajan kiinnostava risteytys.

    Jotkin näistä hyvistä lauluista ovat sentään päässeet ihan sessioihin asti, mutteivät levylle, kuten tämä yksi suosikeistani, XO:n aikoihin äänitetty Cecilia/Amanda: http://www.youtube.com/watch?v=-Napr5zJ-LE.

    VastaaPoista